Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 17. Basis taktik (side 54) – Link til øvelser
Basis taktik handler om at blive opmærksom på, hvordan eksterne faktorer kan påvirke dine evner til at løse o-tekniske udfordringer under løb. Som løber i denne aldersgruppe deltager du ofte i stævner, og det er derfor vigtigt, at du lærer at håndtere disse eksterne udfordringer. Konkurrenceformater som stafet, jagtstart og fællesstart kan også udfordre dig, da du skal forholde dig til andre løbere undervejs. Denne taktiske forståelse skal trænes over tid, ligesom de sportspsykologiske færdigheder, og vil bidrage til din langsigtede udvikling som orienteringsløber.
Selvom det kan være fristende at fokusere på taktiske færdigheder, der kan forbedre dine resultater her og nu, er det vigtigere at fortsætte med at udvikle dine o-tekniske færdigheder. Det vil gavne dig mere på sigt end at fokusere på at optimere dine præstationer ved kun at bruge dine “sikre” færdigheder.
17.A Påvirkning fra andre løbere
Det er normalt at blive påvirket af andre løbere, både i træning og konkurrence. I dette delelement skal du blive opmærksom på, hvordan andre løbere kan påvirke din evne til at orientere korrekt. I orientering opstår der ofte usikkerhed og tvivl, især når du ikke kender banen eller terrænet på forhånd. Dette kan gøre det fristende at følge andre løbere, men det kan også føre til fejl.
Formålet med dette delelement er, at du lærer at genkende, hvordan og hvornår du bliver påvirket af andre. Dette kan variere afhængigt af, om du løber i individuel start, fællesstart, jagtstart eller stafet, samt om du indhenter eller bliver indhentet. Det er vigtigt at forstå, at denne påvirkning kan forekomme både i konkurrence og træning, og det kan i mange tilfælde reducere udbyttet af din træning.
For at træne denne bevidsthed kan du deltage i forskellige øvelser som “O-intervaller”, “Fællesstart”, “Jagtstart”, “Find posten først”, “Tennis-O”, “Spurtorientering” og “Hundeløb”, som også er sjove og engagerende. Øvelserne skal være uden gaflinger, som trænes i næste delelement. Efter træningen bør du reflektere over, hvordan du blev påvirket af andre løbere, og i hvilke situationer det skete.
17.B Stafet og gaflinger
At løbe stafet er både sjovt og udfordrende, da du løber for et hold, og der kan være mange løbere omkring dig. Gaflinger gør det endnu mere komplekst, da du risikerer at løbe til en forkert post, hvis du følger andre. Mange løbere har allerede prøvet at løbe stafet, men det er vigtigt at forstå, at stafet er anderledes end individuel orientering.
Formålet med dette delelement er ikke at gøre dig god til stafet, men at øge din opmærksomhed på, hvordan stafet adskiller sig fra individuel orientering. Træning af gaflinger kan ske gennem forskellige typer stafettræning som “En-mandsstafet”, “Kort 3-mandsstafet” eller “O-intervaller med gaflinger” (figur 4.2.27). Fokusér på at håndtere gaflingerne og de mentale udfordringer ved at have mange løbere omkring dig. Det er vigtigt at tale om, hvad der gør gaflinger udfordrende, både teknisk og mentalt, og hvordan du kan håndtere disse situationer.
Ved at træne disse taktiske færdigheder vil du blive bedre til at navigere under pres og i konkurrencesituationer, hvilket er afgørende for din udvikling som orienteringsløber.