Lær orienteringsteknik online - strategier

Strategier

Strategier handler om løbernes valg før og under o-teknisk træning eller konkurrence. De fleste strategiske færdigheder er tæt knyttet til værktøjerne, men omfatter også ikke-tekniske situationer som at håndtere konkurrenter undervejs.

Strategiske færdigheder kræver kontinuerlig træning over lang tid og er afgørende for løberens samlede præstation.

Artikler under strategier

  • 15. Basis strækplanlægning

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 15. Basis strækplanlægning (side 51) – Link til øvelser At kunne se, vurdere og udvælge det hurtigste vejvalg på et stræk er en af de vigtigste færdigheder som orienteringsløber. På dette tidspunkt i din o-tekniske udvikling vil de fleste stræk have mindst to mulige vejvalg. Strækkene kræver, at du kan…

  • 17. Basis taktik

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 17. Basis taktik (side 54) – Link til øvelser Basis taktik handler om at blive opmærksom på, hvordan eksterne faktorer kan påvirke dine evner til at løse o-tekniske udfordringer under løb. Som løber i denne aldersgruppe deltager du ofte i stævner, og det er derfor vigtigt, at du lærer at…

  • 21. Løfte blikket

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 21. Løfte blikket (side 65) – Link til øvelser For at orientere dig præcist i terrænet er det afgørende at kunne sammenholde information fra kortet med det, du ser foran dig. At løfte blikket og kigge frem giver dig et bedre overblik over terrænet og kan hjælpe dig til at finde vej…

  • 24. Udvidet strækplanlægning

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 24. Udvidet strækplanlægning (side 68) – Link til øvelser Udvidet strækplanlægning handler om at kunne planlægge komplekse stræk både i sprint- og skovorientering. Dette kræver kendskab til terræntypen, viden om egne styrker og svagheder, og metoder til at træffe gode beslutninger. I denne færdighed skal du opbygge en personlig metode til strækplanlægning,…

  • 33. Forkant i orienteringen

    Kilde: Delvist baseret på www.tbuorientering.dk Når du arbejder med forkant i orienteringen, handler det om, at du planlægger længere frem i banen, end hvor du fysisk befinder dig. Det kan være, at du ved, hvilket holdepunkt du skal ramme 100 meter fremme, og allerede nu orienterer dig mod det. Eller at du planlægger næste stræk, mens…

  • 36. O-teknisk konkurrenceforberedelse

    Når du skal forberede dig til et vigtigt stævne, er det vigtigt, at du udarbejder nogle gode rutiner og en gameplan. En central del af den gameplan er dine o-tekniske fokuspunkter, som skal tilpasses det konkrete stævne, du skal løbe. Du ved ikke på forhånd, hvordan baneforløbet ser ud, men du kan alligevel forberede dig…

  • 37. Valg af o-teknik og farttilpasning

    Når du løber orienteringsløb, skal du hele tiden beslutte, hvilke af dine o-tekniske færdigheder du vil bruge. Det handler om alt fra grundforståelse af kort og terræn til dine tekniske værktøjer og strategier. Undervejs skal du vurdere, hvor svær orienteringen er – både over hele banen og på hvert enkelt stræk. Hvert terræn og hvert…

  • 39. Bevidst og effektiv kortlæsning

    Under et orienteringsløb er din evne til hurtigt at hente brugbar information fra kortet helt afgørende. Det er let nok at læse kort, når du står stille – men i høj fart, gennem teknisk terræn eller på en travl bygade med mange retningsskift, er det en udfordring. Du skal kunne læse kortet effektivt uden at…

  • 40. Avanceret strækplanlægning

    Du har tidligere i færdighed 24, ”Udvidet strækplanlægning” lært en fast metode til at planlægge dine stræk. I denne færdighed skal du tage næste skridt og tilpasse metoden til forskellige typer af stræk, afhængig af strækkets længde. Det gør en forskel, hvordan du planlægger, om strækket er kort, mellemlangt eller langt. Selvom vi beskriver de…

  • 41. Udvidet taktik

    Når du skal præstere i konkurrence, er det vigtigt, at du tænker taktisk – både før og under selve løbet. Taktikken handler ikke kun om at vælge vejvalg, men også om at vurdere, hvordan du bedst kombinerer dine egne styrker, terræntypen og distancen, du skal løbe. Husk at bruge det i din konkurrenceforberedelse (se afsnit…