16. Forståelse af gennemløbelighed

Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk16. Forståelse af gennemløbelighed (side 52)Link til øvelser

Som orienteringsløber er det vigtigt at forstå, hvordan forskellige typer af tætheder, undervegetation og åbne områder påvirker din løbshastighed og orientering. Med denne færdighed skal du lære at vurdere gennemløbeligheden i terrænet og beslutte, hvornår det er bedst at løbe igennem et tæt område, eller om du skal løbe udenom. Ud over at vurdere gennemløbeligheden skal du også lære at bruge bevoksningsbilledet aktivt i din orientering. Bevoksningsbilledet kan være mere diffust end de klare terrængenstande, du tidligere har orienteret efter, og kan variere mellem korttegnere, hvilket kræver en subjektiv tolkning af kortet.

Denne færdighed kræver erfaring, så det er vigtigt at træne forståelsen af gennemløbelighed i mange forskellige terræner og på kort tegnet af forskellige korttegnere.

16.A Gennemløbelighed ved strækplanlægning

Valget mellem at løbe lige igennem et tæt skovområde, undervegetation eller åbent område eller løbe udenom er en klassisk vejvalgsudfordring. Din beslutning afhænger af gennemløbeligheden og længden gennem det tætte område samt, om det orienteringsmæssigt er sværere at løbe igennem. Du skal lære at vurdere, hvordan gennemløbeligheden påvirker din hastighed og dermed, hvor meget en given afstand med nedsat gennemløbelighed betyder for dit vejvalg.

Denne forståelse opbygges bedst gennem specifik træning i forskellige terræner med varierende tætheder og bevoksninger. Øvelserne skal være motiverende, gerne med tidtagning og fuld fart. Træningsøvelsen “Rød eller blå” (figur 1) er et godt eksempel, hvor du skal løbe et stræk ad to forskellige ruter – én lige på gennem et tæt område (rød vej) og én udenom (blå vej). Efterfølgende evalueres det, hvilket vejvalg der var hurtigst, om det var som forventet, og hvordan bevoksningsbilledet påvirkede løbshastigheden og de o-tekniske udfordringer.

Figur 1. Eksempel på øvelsen ”Rød eller blå”. Her primært med
fokus på tætheder og undervegetation.

16.B Bevoksningsbilledet i orienteringen

Selvom bevoksningsbilledet kan være diffust og varierer mere end andre kortsymboler, er det vigtigt at kunne bruge det i din orientering. Når banerne bliver sværere, vil du i stigende grad blive udfordret i at orientere og finde poster i områder med varierende bevoksninger. Orientering i tætte områder med nedsat gennemløbelighed og sigt kan være særligt udfordrende i forhold til at holde en præcis retning og finde holdepunkter.

Bevoksningsbilledet kan ofte vise forskelle i skovens karakter, som du kan bruge som ledelinjer eller holdepunkter, men det bør sjældent være din eneste reference i orienteringen. For at opbygge erfaring i at bruge bevoksningsbilledet som støtte, kan det være en god idé at træne med kort, hvor andre symboler som kurver og ledelinjer er fjernet. Dette tvinger dig til at orientere efter bevoksningsbilledet.

Træningsøvelsen “Hvid, gul, grøn” (figur 2) er en god måde at træne brugen af bevoksningsbilledet. Øvelsen hjælper dig med at lære at identificere og bruge forskellene i bevoksningen til din fordel i orienteringen, hvilket kan være en stor hjælp, når du navigerer i udfordrende terræn.

Figur 2. Eksempel på øvelsen ”Hvid, gul, grøn”. Her et skitsekort
med bevoksninger, store stier, blå symboler og impassable hegn.