Lær orienteringsteknik

Grundforståelse

Grundforståelse dækker løbernes basale viden om kortets opbygning og hvordan det relaterer til terrænet. Det omfatter fire hovedområder: kortforståelse, retningsforståelse, kurveforståelse og afstandsforståelse. Fokus er på at forstå kortets symboler, korrekt kortorientering, dobbeltlokalisering, samt vurdering af retning og afstand.

Artikler under grundforståelse

  • 2. Basis kortforståelse

    Kilde: Delvist baseret på www.tbuorientering.dk – 2. Basis kortforståelse (side 32) Kortet er grundlaget for at finde vej mellem posterne. Der er forskellige symboler, farver og tekster på kortet. Emner i kortforståelse Farver Tekster Postbeskrivelser(postdefinitioner) Kortsymboler/kortsignaturer – terrænet Banesymboler – det røde tryk på kortet Sprintkortsymboler Symbolquiz(til dels engelsk) Farver Farverne anvendes efter følgende retningslinjer:…

  • 4. Kortets orientering

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 4. Kortets orientering (side 35) 4. Retvende kortet efter terrænet og vende kroppen i løbsretningen At kunne retvende kortet og vende kroppen i løbsretningen er fundamentale færdigheder, der styrker din evne til at forstå og bruge kortet i terrænet. Disse færdigheder skaber sammenhæng mellem det, du ser på kortet, og…

  • 6. Udvidet kortforståelse

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 6. Udvidet kortforståelse (side 38) For at blive en dygtig orienteringsløber er det vigtigt, at du forstår og bruger kortets symboler korrekt. I denne fase skal du lære flere detaljer om kortet, herunder punktsymboler, mindre tydelige symboler og bevoksningssymboler. Du skal arbejde med både skovkort og sprintkort og opbygge erfaring…

  • 7. Basis retningsforståelse

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 7. Basis retningsforståelse (side 39) For at blive dygtigere i orienteringsløb skal du mestre basis retningsforståelse, som bygger ovenpå 4. Kortets orientering. Her handler det om at retvende kortet og vende kroppen i løbsretningen. Du vil nu bruge disse færdigheder i kombination med o-tekniske værktøjer, der introduceres i din udvikling.…

  • 8. Basis kurveforståelse

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 8. Basis kurveforståelse (side 41) – Link til øvelser Basis kurveforståelse Når du når til basis kurveforståelse i din orienteringstræning, begynder du at arbejde med at forstå højdeforskelle, der er repræsenteret med kurver på kortet. Det handler om at lære simple kurvesymboler, tydelige kurvedetaljer, hvad der er op og ned…

  • 9. Basis afstandsforståelse

    Når du begynder at bevæge dig væk fra de tydelige, lineære ledelinjer, er det vigtigt, at du får en god fornemmelse for afstand. Denne færdighed hænger tæt sammen med både færdighed 10, ”Forflytning mellem ledelinjer” og færdighed 7.B, ”Retning ved forflytning mellem ledelinjer”. Din opgave er nu at lære at forstå afstand – både hvordan…

  • 12. Forståelse af holdepunkter

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 12. Forståelse af holdepunkter (side 47) – Link til øvelser Holdepunkter er tydelige terrængenstande, som bruges til at støtte din orientering gennem terrænet. I modsætning til ledelinjer, som du følger, er holdepunkter noget, du aktivt opsøger én efter én undervejs på strækket. Holdepunkter kan være fx et ledelinjekryds eller -sammenløb,…

  • 16. Forståelse af gennemløbelighed

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 16. Forståelse af gennemløbelighed (side 52) – Link til øvelser Som orienteringsløber er det vigtigt at forstå, hvordan forskellige typer af tætheder, undervegetation og åbne områder påvirker din løbshastighed og orientering. Med denne færdighed skal du lære at vurdere gennemløbeligheden i terrænet og beslutte, hvornår det er bedst at løbe…

  • 18. Udvidet kurveforståelse

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 18. Udvidet kurveforståelse (side 57) – Link til øvelser At forstå og bruge kurvebilledet er en af de vigtigste færdigheder for at kunne løbe baner på svært niveau. Kurvebilledet giver præcis information om terrænet og ændrer sig stort set ikke over tid, i modsætning til andre terrængenstande som stier, tætheder…

  • 19. Udvidet afstandsforståelse

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 19. Udvidet afstandsforståelse (side 59) – Link til øvelser At bedømme afstande er en kernekompetence i orientering, og selvom løbere ubevidst bruger denne færdighed konstant, er systematisk træning nødvendig for at opnå en god afstandsforståelse. Løberne har tidligere arbejdet med målestoksforhold og afstanden på kortet, men skal nu lære at bruge terrængenstande til at bedømme…

  • 22. Udvidet retningsforståelse

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 22. Udvidet retningsforståelse (side 66) – Link til øvelser Udvidet retningsforståelse bygger på færdigheden Basis retningsforståelse og gør dig i stand til at bruge relationer mellem terrængenstande på kortet og i terrænet til at bestemme retningen. Træningen fokuserer på at bruge synlige pejlemærker og løfte blikket for at vurdere retning…

  • 25. Forståelse af terræn- og kortmodel

    I orienteringsløb er det afgørende, at du kan danne dig et mentalt billede af, hvordan terrænet ser ud ud fra kortet – og omvendt. Dette kaldes at visualisere en terrænmodel (når du forestiller dig terrænet ud fra kortet) og en kortmodel (når du forestiller dig kortet ud fra terrænet). De mentale modeller gør det lettere…

  • 30. Positionering

    Som orienteringsløber er det afgørende, at du hele tiden ved præcis, hvor du er på kortet. Det kalder vi for positionering. For at kunne positionere dig, skal du bruge både det, du ser i terrænet, og det, du ser på kortet. Det betyder, at du hele tiden skal sammenholde de to og afgøre, hvor du…

  • 34. Orientering i fremmede terræntyper

    Kilde: Delvist baseret på www.tbuorientering.dk Når du som løber vil begå dig på eliteniveau, er det nødvendigt, at du lærer at orientere i mange forskellige slags terræner. De o-tekniske færdigheder, du har opbygget i danske skove, kan ofte bruges i nye terræner – men ikke altid direkte. Mange udenlandske terræntyper er så anderledes, at du må…

  • 38. Avanceret kortforståelse for løbere

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 38. Avanceret kortforståelse (side 97) Som løber på et avanceret niveau har du allerede lært de grundlæggende orienteringsteknikker og værktøjer. Nu er det tid til at forstå en vigtig færdighed: Kortet er en subjektiv fortolkning af terrænet fra korttegnerens side. Kortet er tegnet efter internationale standarder, men det kan stadig…