Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 12. Forståelse af holdepunkter (side 47) – Link til øvelser
Holdepunkter er tydelige terrængenstande, som bruges til at støtte din orientering gennem terrænet. I modsætning til ledelinjer, som du følger, er holdepunkter noget, du aktivt opsøger én efter én undervejs på strækket. Holdepunkter kan være fx et ledelinjekryds eller -sammenløb, men de må ikke forveksles med indløbspunkter, da holdepunkter ikke bruges som indgang til poster, men som hjælp under selve strækket. Det er heller ikke det samme som forenkling, hvor du lærer at fokusere på færre terrængenstande. Holdepunkter skal ses som en kæde af tydelige terrængenstande, der hjælper dig med at navigere.
Når du starter med at træne brugen af holdepunkter, skal de være tæt på hinanden, så du kan se fra det ene holdepunkt til det næste. Når du bliver mere sikker, kan du begynde at bruge færre holdepunkter med større afstand mellem dem. For at bruge holdepunkter effektivt, skal du mestre færdigheder som udvidet kortforståelse, basis retningsforståelse, basis kurveforståelse og basis afstandsforståelse.
12.A Tydelige holdepunkter
At forstå holdepunkter handler først om at genkende, hvilke terrængenstande der er tydelige og derfor gode at bruge til at orientere efter. Tydelige holdepunkter er f.eks. høje, lavninger, slugter, åbne områder, søer, moser, eller knæk og kryds af ledelinjer. Punktgenstande som sten, huller og små punkthøje er ofte sværere at finde og derfor sjældent gode holdepunkter. Dog kan de være nyttige i områder med få andre terrængenstande.
I denne del af din træning introduceres du til at navigere direkte gennem terrænet, hvilket adskiller sig fra at bevæge sig langs ledelinjer. Træningsøvelser, der introducerer holdepunkter, skal have tydelige terrængenstande markeret på kortet, og afstanden mellem holdepunkterne skal være kort. Det anbefales, at posterne er placeret tæt på ledelinjer for at minimere udfordringen ved postindløb og -udløb, så fokus kan være på holdepunkterne.
12.B Holdepunkter i sprint
Når du bevæger dig ind i sprintorientering, vil holdepunkter ofte være sammenfaldende med steder, hvor du skal lave et retningsskift, som fx hushjørner, vejkryds eller knæk på mure og hække. Bygninger er gode holdepunkter, da de er tydelige på både kort og i terrænet. Sprint er karakteriseret ved mange retningsskift og høj fart, så det er vigtigt at kunne retvende kortet og vende kroppen i den rigtige retning.
Når du træner holdepunkter i sprint, skal posterne stå tydeligt, og der skal ikke være komplekse vejvalgsudfordringer, så du kan holde fokus på at bruge holdepunkter aktivt. Øvelsen “Hold fast” er et eksempel på, hvordan du kan træne holdepunkter i sprint.
12.C Bestemte terrængenstande som holdepunkter
I denne del af træningen lærer du at bruge en bred vifte af terrængenstande som holdepunkter, og bliver bevidst om, at det kan være svært at lokalisere mindre tydelige genstande som huller, små tætheder eller flade slugter. Udfordringen er at kunne bruge så mange forskellige terrængenstande som muligt, da nogle terræner ikke har mange tydelige holdepunkter.
Øvelsen “Forskellige holdepunkter” træner dig i at bruge specifikke kortsymboler som holdepunkter, fx kurver, bevoksninger eller grøfter og moser. Dette giver dig erfaring med at anvende kurvedetaljer og andre terrængenstande som holdepunkter, hvilket er nyttigt i mange terræner. I denne fase er det også vigtigt at begynde at bruge kompasset aktivt.
12.D Udvælgelse af holdepunkter
Det sidste trin er at lære at vælge de bedste holdepunkter afhængigt af terræntypen. I kuperede områder vil kurvedetaljer ofte være gode holdepunkter, mens det i flade områder kan være grøfter, moser eller tætheder. Mange lignende terrængenstande kan gøre det vanskeligt at skelne mellem dem, så du skal lære at udvælge de mest tydelige og relevante holdepunkter.
Øvelsen “Hvad holder du mest af?” træner dig i at vælge de rigtige holdepunkter i forskellige terræntyper. Ved at bruge skovkort med alle symboler lærer du at finde de terrængenstande, som er bedst at bruge som holdepunkter i din orientering.