Anmeldelser

SIKKER ORIENTERING, BOG 1

ANMELDELSER FRA REDAKTØRER OG KORREKTURLÆSERE

Dette er den første af to helt nye bøger om orienteringsprincipper og -teknikker i ikke-urbane områder, oprindeligt skrevet på russisk og kyndigt oversat til engelsk. Læserne antages at have nået et konkurrenceniveau, hvor de kan læse o-kort tilstrækkeligt, inklusive nogle ret komplekse konturmønstre og punktdetaljer, og relatere dem til terrænet. Denne bog er en praktisk guide, der vil være af særlig værdi for orienteringsløbere fra mellemniveau til eliteniveau, som ønsker at forbedre deres vejvalg og gennemførselsfærdigheder og undgå fejl, og måske mest af alt til deres trænere.

Tilgangen her er klar: “En grundig forståelse af, hvorfor og hvornår fejl opstår, og deres klassifikation, er afgørende ved planlægning og gennemførsel af en bane.” En stor del af bogen er viet til en tæt analyse af arten og omfanget af fejl, der begås ved måling af afstand og retning og ved at følge et vejvalg i skovterræn. Dette, og meget mere, gøres ved hjælp af mange klare figurer, gode kortillustrationer og atleternes historier, der dækker et stort udvalg af forskellige situationer – en af bogens store styrker.

De første tre kapitler dækker systematiske fejl i måling af afstand og retning og tilfældige målefejl af forskellig art. Bogen går videre til positionsestimering – præcis punkt eller i en ‘zone’ – og positionsnøjagtighed i forskellige terrænsituationer. Derefter til vejvalgsadaptationsstrategier (‘sigte mod’, etc.) baseret på terræn, færdighedsniveau osv., og hvordan en Orienterings-terræn-model, hvor alle typer af navigationslinjer og positioneringspunkter er identificeret, kan hjælpe med at identificere de bedste vejvalg med mindst chance for at miste posten. I det sidste kapitel viser forfatteren, at brugen af denne model fører til navigation ved kun to metoder – orientering langs terrænlinjer og mod synlige træk (lineær navigation) og kompasbaseret orientering uden for linjerne (i ‘lavinformations’ områder).

Gennem hele bogen er analysen og de givne råd logiske og detaljerede, som det sig hør og bør for en bog, der sigter mod at udvikle de færdigheder, orienteringsløbere har brug for, for at kunne løbe præcist og selvsikkert gennem terrænet.

Jeg er aldrig før blevet udfordret så meget til at undersøge min egen orienteringsteknik! Der er så meget her, som jeg aldrig har tænkt ordentligt over eller blevet trænet i, selvom jeg betragter mig selv som en erfaren og rimeligt kompetent orienteringsløber. Topkonkurrenter, der er vant til at løbe hårde baner med lange vejvalg i vildt terræn, vil også finde meget at overveje. Situationerne viser, hvor man let kan miste vigtige sekunder eller mere gennem utilstrækkelig eller sjusket teknik. Trænere vil helt sikkert lære meget af den detaljerede analyse af navigationshandlinger og vil finde eksempler og historier i bogen, der passer perfekt til deres atletniveau.

For at opsummere: Hvis du ønsker at analysere din orienteringsteknik seriøst, identificere hvor og hvorfor du laver fejl og mister tid, og lære hvordan du bedst reagerer i en masse forskellige terrænsituationer, er denne bog noget for dig! Jeg tror, de fleste læsere vil ende med at lære en hel del. Bog 2: “Planlægning og gennemførelse af vejvalg”, forventes at blive udgivet om cirka seks måneder, og vil tilbyde en omfattende beskrivelse af alle aspekter af navigationsprocessen, herunder ruteplanlægning, udførelse og fejltagelsesminimering langs ruten.

Clive Allen, oktober 2023

Clive Allen O-resumé

Clive Allen begyndte at dyrke orienteringsløb i 1971 og har konkurreret regelmæssigt lige siden, de sidste 30 år med base i Danmark. Han ender normalt i den øverste halvdel af resultatlisterne, men er ikke den hurtigste løber gennem skoven. Nu i en alder af 80 har han i de senere år haft nogen medaljesucces på nationalt niveau. Han er en eliteudøver i TrailO, hvor han har vundet 2 europæiske mesterskabsmedaljer, og en aktiv korttegner, inklusive at være en del af kortlægningsteamet ved verdensmesterskaberne i 2006. Udover sin sportskarriere har han arbejdet omfattende for den britiske forbund og IOF. Mest bemærkelsesværdigt som formand for British Orienteering Federation 1981-84 og 1987-89 og formand for International Orienteering Federation (IOF) Development & Promotion Committee 1987-92. Ældre konkurrenter husker måske Clive Allen som verdensmesterskabsarena-kommentator, først i Sverige i 1989. Fra 2013 til 2016 var han IOF’s livestream-kommentator for verdensmesterskaberne. Han laver stadig lidt arenakommentering, senest ved verdensmesterskaberne i TrailO 2023 i Tjekkiet. Han var redaktør af IOF’s magasin Orienteering World i perioderne 1993-98 og 2012-14; og han fortsætter med at skrive rapporter og artikler til IOF’s hjemmeside.

Med “Sikker Orientering: en systematisk tilgang til at minimere Fejl. Bog 1: Grundlæggende,” har forfatteren Aleksandr Alekseyonak skrevet en frisk og værdifuld træningsressource for orienteringsløbere. Atleter og trænere, der ønsker at forstå bedre, hvorfor vi laver navigationsfejl, og hvordan vi kan forhindre dem, vil have gavn af Aleksandrs grundige forklaringer, casestudier og klare kortillustrationer. Denne bog er beregnet til orienteringsløbere med noget erfaring, der ønsker at forbedre deres færdigheder til næste niveau. De præsenterede koncepter i denne bog vil give et solidt fundament for håbefulde eliteorienteringsløbere til at gøre netop det.

Ross Burnett, oktober 2023.

Ross Burnett O-resumé

Ross Burnett (Canada) begyndte at dyrke orienteringsløb i 1976, mens han gik i high school i Vancouver, og han deltog i sine første nationale mesterskaber i 1977. Som atlet vandt Ross tre nationale mesterskaber (’87, ’95, ’02) og var medlem af fire verdensmesterskabshold (’83, ’85, ’87, ’89). Han deltog også i adskillige World Cup løb; hans bedste resultat var en 21. plads i Tasmanien i ’88. Han fortsætter med at konkurrere nationalt og internationalt på mastersniveau.

Ross har bidraget væsentligt til udviklingen af orienteringsløb i Canada som certificeret niveau 3 official og som certificeret niveau 3 træner. Han var landsholdstræner ved verdensmesterskaberne i ’93 og holdleder ved verdensmesterskaberne i ’99. I 2018 var Ross en af baneplanlæggerne for de nordamerikanske mesterskaber i Whitehorse, Yukon. Ross bor i øjeblikket på Vancouver Island, British Columbia.

Jeg nød virkelig at læse “Sikker Orientering.” Det har givet mig et nyt perspektiv på, hvordan jeg kunne tilgå min planlægning og gennemførsel af stræk. Denne bog er værd at læse for både erfarne og “nye i sporten” orienteringsløbere. Jeg ser frem til at prøve at omsætte teorien til praksis.

Des Fletcher, oktober 2023

Des Fletcher O-resumé

NWOC Nordirland, har dyrket orienteringsløb i 19 år, har både planlagt og kontrolleret arrangementer.

Kære Aleksandr,
Jeg har læst din bog, og tak fordi du gav mig lov til at læse den før udgivelsen. Det kan tydeligt ses, at du har lagt meget energi, indsats og nøjagtighed i dette arbejde. Men som aktiv orienteringsløber var jeg utilfreds. Bogen er overvældende teoretisk. Ikke praktisk, som angivet på forsiden. Denne slags videnskabelige tilgang, metodologi og stil slår tilbage. Læseren skal igennem mange videnskabelige forklaringer og får relativt meget få praktiske instruktioner til at minimere fejl. For mig som aktiv konkurrent var der intet nyt i den. Og jeg er ikke en eliteatlet; jeg dyrker kun orienteringsløb som hobby. Der er mange praktiske metoder og tricks, jeg bruger ved hver konkurrence, der ikke engang nævnes i bogen. Orienteringsløb er en ekstremt kompleks og fornøjelig sport, og jeg synes, det ville være bedre at diskutere den i en let og samtalestil, ikke på en striks, videnskabelig måde.

Szabolcs Tornai, september 2023.

Med næsten et årti som orienteringsløber og ekspertise i kartografi har jeg udforsket mange terræner og tolket en mængde kort. Mit ansvar som baneplanlægger og national kontrollør, kombineret med mit aktive engagement i orienteringssamfundet, har gjort det muligt for mig at uddybe min passion. Det er i denne konstante søgen efter berigelse, at jeg opdagede denne guide.

Guiden “Sikker Orientering” viser sig at være et værdifuldt værktøj for enhver orienteringsløber, der allerede har grundlæggende færdigheder. Den formår at klassificere og navngive nogle af de hyppigt begåede fejl og tilbyder en ny indsigt til sine læsere. Uden at påstå at udrydde disse fejl, tilbyder bogen pragmatiske strategier til at mindske deres indvirkning, en tilgang, jeg finder klog.

Denne guide præsenterer en fin analyse af kartografi og understreger vigtigheden af at skabe en strømlinet model ved planlægning af en rute og detaljerer de optimale navigationsmetoder i overensstemmelse hermed. Et bemærkelsesværdigt aspekt er bogens evne til at få os til at reflektere over vores egne orienteringsmetoder. Ikke alene føler jeg, at denne bog vil påvirke mine valg under mine kommende løb, men den vil også have en indvirkning på mine fremtidige baneplanlægninger.

Fabrice Lapergue, oktober 2023.

Fabrice Lapergue O-resumé

Med hensyn til mine personlige oplysninger: Jeg begyndte at dyrke orienteringsløb i 2014, og det blev hurtigt en passion. Som et resultat er jeg i dag en professionel kartograf udover mit hovedjob, og jeg har produceret cirka 15 km² orienteringskort, halvdelen i skov og halvdelen i byområder (https://123co.fr). Jeg har også opnået mine baneplanlægger- og kontrollørcertifikater på nationalt niveau og har været løbsdirektør for nationale arrangementer både til fods og på MTB. Jeg bor i Frankrig nær Bordeaux, men jeg deltager i løb over hele Frankrig og Europa (fabrice.lapergue@course-orientation.fr).

Denne bog har givet større forståelse for, hvorfor og hvordan jeg mistede tid på visse stræk på grund af fejl. Koncepterne i bogen har fået mig til at stille spørgsmålstegn ved tidligere vejvalg og planlægning. For at være klar går denne bog meget mere i dybden, end hvad en nybegynder i orienteringsløb har brug for, men det er en vigtig læsning for mellem- og erfarne orienteringsløbere. Jeg har til hensigt at genlæse denne bog og implementere koncepterne bedre i min egen orientering for at reducere disse systematiske fejl. For at få det bedste ud af denne bog skal man overveje sine egne evner og færdigheder som orienteringsløber; disse faktorer er afgørende i rutevalg, som illustreret i bogen. Det sagt, er denne bog ikke kun for dem, der ønsker at forbedre deres orienteringsløb, men også en god guide for trænere. Jeg ser frem til Bog 2 og hvordan jeg yderligere kan forbedre min orientering.

Desmond Dickinson, oktober 2023.

Desmond Dickinson O-resumé

Jeg begyndte at dyrke orienteringsløb for 14 år siden kort efter at være flyttet til Storbritannien. Aktivt involveret i British Army Orienteering Club (BAOC) og Sarum Orienteering Club, lykkedes det mig at deltage i World Masters sidste år og European Masters Games i år. Ud over dette har jeg fuldført min Level 2 orienteringstrænerkvalifikation.