19. Udvidet afstandsforståelse

Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 19. Udvidet afstandsforståelse (side 59) – Link til øvelser

At bedømme afstande er en kernekompetence i orientering, og selvom løbere ubevidst bruger denne færdighed konstant, er systematisk træning nødvendig for at opnå en god afstandsforståelse. Løberne har tidligere arbejdet med målestoksforhold og afstanden på kortet, men skal nu lære at bruge terrængenstande til at bedømme afstande i både kort og terræn. God afstandsforståelse hænger tæt sammen med en præcis retningsforståelse og evnen til at løfte blikket og kigge fremad i terrænet. Træningen af denne færdighed bør derfor kombineres med 13.C Kompasretning og 21 Løfte blikket.

19.A Bedømme afstand på kortet

At bedømme afstande på kortet er en grundlæggende færdighed i orientering, da du ofte skal vurdere afstanden mellem holdepunkter, ledelinjer eller fra indløbspunktet til posten. Målet er, at du intuitivt kan vurdere afstanden og løbe præcis denne afstand i terrænet. Dette kræver træning, hvor du samtidig bruger terrængenstande som mål for afstanden, så du får både en visuel og intuitiv fornemmelse af afstanden.

Figur 1: To eksempler på øvelsen ”Stjerneløb” til træning af hhv. 19.A, ”Bedømme afstand på kortet” (tv) og 19.B, ”Bedømme afstand i terrænet” (th).

En god øvelse til at kombinere afstandsbedømmelse og retningsforståelse er Stjerneløb (figur 1). Her løber du fra en samlingspost til forskellige poster placeret i varierende afstande. Øvelsen fokuserer på at ramme den rigtige afstand, men kræver også, at du løber i den korrekte retning. Sørg for, at de terrængenstande, du bruger til at bedømme afstanden, fremgår tydeligt på kortet og undervejs til posten. For at gøre det nemmere kan du fjerne alle unødvendige symboler, så det er klart, hvad du skal orientere efter. Øvelsen Frimærkeløb, som også bruges i 13.C, kan desuden anvendes til denne træning.

19.B Bedømme afstand i terrænet

Udover at kunne bedømme afstanden på kortet skal du også kunne bedømme afstanden til terrængenstande, som du ser i terrænet – både fremme i løbsretningen og til siderne. Denne færdighed er vigtig, når du skal bestemme din position i terrænet, hvilket vil blive udviklet yderligere i 30 Positionering.

Afstandsbedømmelsen i terrænet bruges i flere situationer:

  • Til at vurdere, hvor langt du har løbet mellem to planlagte holdepunkter.
  • På stræk, hvor du ikke er tæt på tydelige terrængenstande, men kan se dem længere fremme eller til siden.
  • Når du passerer uforudsete terrængenstande, som kan give ekstra information om din aktuelle position.
  • Som støtte i bomteknik, fx hvis du har forpasset en post og skal justere din rute.

Denne del af færdigheden kan trænes ved at variere Frimærkeløb og Stjerneløb (figur 1) med stræk, hvor posterne ligger på stregen, men terrængenstandene kun er synlige til siden eller bag posten. Dette træner dig i at bedømme afstanden til terrængenstande, fx ved at løbe mod en post med en høj på højre side af stregen, og vurdere, om du er korrekt placeret i forhold til afstanden til højen.

19.C Bedømme afstand i sprint

I sprintorientering er afstandsbedømmelse ikke helt så afgørende som i skovorientering, da sprint typisk foregår i områder med mange synlige terrængenstande. Alligevel kan sprintens hurtige tempo og kortets skala (1:4000) udfordre din afstandsbedømmelse, og det kan let føre til fejl, hvis du ubevidst løber for langt.

En præcis afstandsbedømmelse kan både hjælpe med at undgå fejl og give sikkerhed, når du bevæger dig gennem snørklede gader og komplekse bygninger, hvor det kan være vanskeligt at afgøre, hvilken port eller vej der er den rigtige. Sprintorientering kræver ofte en hurtig vurdering af, hvor langt du har løbet i forhold til distancen på kortet.

Sprint-øvelser som Sprintlinje og Sprintkorridor kan træne din afstandsbedømmelse effektivt. Øvelserne er tilpassede udgaver af dem, der bruges i 27.B Orientering mellem holdepunkter i sprint, hvor du skal følge en linje eller korridor angivet på kortet. Øvelsernes sværhedsgrad kan øges ved at blænde dele af kortet langs linjen. Seniorlandsholdet bruger variationer af denne øvelse, hvor kortet er helt blændet bortset fra linjen, men denne version er mest velegnet til mere erfarne løbere.

Øvrige sider: