21. Løfte blikket

Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk21. Løfte blikket (side 65) – Link til øvelser

For at orientere dig præcist i terrænet er det afgørende at kunne sammenholde information fra kortet med det, du ser foran dig. At løfte blikket og kigge frem giver dig et bedre overblik over terrænet og kan hjælpe dig til at finde vej med større sikkerhed. Denne færdighed kan være udfordrende, især i skovområder, hvor bunden kan være ujævn og kræver, at du også holder øje med, hvor du sætter fødderne.

At løfte blikket bruges ofte sammen med andre færdigheder som fx 13.C Kompasretning og 19 Udvidet afstandsforståelse, og når du bliver fortrolig med det, vil det hjælpe dig i mere avancerede o-tekniske færdigheder. Begynd med at træne denne færdighed i o-tekniske øvelser og gradvist i fysiske træningsøvelser i udfordrende terræn.

21.A Benytte split-vision

“Split-vision” er en teknik, hvor du fokuserer dit blik fremad i løbsretningen, samtidig med at du hurtigt opfanger terrængenstande til siderne. Dette hjælper dig med både at følge din plan og fange eventuelle nye holdepunkter undervejs. I praksis betyder det at skifte mellem at kigge frem og hurtigt til siden for at se efter terrængenstande, som du kan orientere dig efter.

Figur 1: Eksempel på øvelsen ”Følg John 1”, her med alle poster på
kortet.

Når du bruger split-vision strategisk, bliver du opmærksom på alle relevante terrængenstande i løbsretningen og eventuelle ekstra holdepunkter eller ledelinjer, som kan styrke din orientering. Øvelser som Stjerneløb eller Frimærkeløb (beskrevet i 19.B Bedømme afstand i terrænet) er gode til at øve split-vision. I øvelsen Følg John 1 (figur 1) løber du med en makker, hvor I hver især kun har nogle af posterne markeret på jeres kort. Her gælder det om at veksle mellem at kigge frem og til siderne for at holde styr på jeres positioner og tage over, når din makker afslutter sin del af strækket.

21.B Løfte blikket på de rigtige tidspunkter

Selvom det er godt at løfte blikket ofte, er der situationer, hvor det giver ekstra meget mening. Dette gælder især i områder med god sigtbarhed, fx på højdedrag, i åbne områder eller når du er i åben skov. Det er også vigtigt, når du skal følge en lang ledelinje, flugte terrængenstande eller justere retningen i vinkler (jf. 22 Udvidet retningsforståelse).

Figur 2: Eksempel på øvelsen ”Løft blikket”. Ringene indikerer de
steder, hvor løberne med fordel kan løfte blikket.

Før du går i gang med at træne dette i praksis, kan du gennemgå, hvornår og hvor det giver bedst mening at løfte blikket. En god øvelse er Løft blikket (figur 2), hvor du markerer de steder på kortet, hvor du vil løfte blikket for at se længere frem. Derefter løber du strækkene og vurderer, om du faktisk fik det ønskede overblik på de udvalgte steder. Start med områder med god sigt, og prøv senere mere varierede områder med åben og tættere skov eller forskellig kupering for at få en fornemmelse af, hvornår og hvor det er mest effektivt at løfte blikket.

I sprintorientering kan det være særligt vigtigt at løfte blikket, når du skifter retning ved et holdepunkt, fx rundt om et hushjørne, hegn eller en mur, hvor udsynet kan være begrænset. Efter et retningsskift kan du hurtigt løfte blikket og finde næste holdepunkt. Dette aspekt indgår som en del af 27.B Orientere mellem holdepunkter i sprint.

Øvrige sider