Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 14. Basis postudløb (side 51) – Link til øvelser
Et godt postudløb er vigtigt for din orientering, selvom postindløbet ofte kræver mere nøjagtighed. Fejl sker ofte i postudløbet, typisk ved at du forlader posten i den forkerte retning, hvilket kan føre til parallelfejl, hvor du orienterer efter de forkerte terrængenstande. Et sikkert og præcist postudløb giver dig et godt udgangspunkt for orienteringen mod næste post. Fokus i denne færdighed er at lære at udvælge og bruge udløbspunkter i postudløbet, først ved lineære ledelinjer og senere som tydelige terrængenstande i terrænet. Udløbspunkter hjælper med at minimere risikoen for fejl og gøre din orientering mere effektiv.
Under træning skal udløbspunktet være synligt fra posten. Du vil dog opleve situationer, fx til træningsløb og konkurrencer, hvor udløbspunktet ikke er synligt eller ikke findes. Dette vil blive trænet senere i færdighed 26, “Udvidet postudløb.”
14.A Udløbspunkt ved lineære ledelinjer
I starten skal du lære at bruge udløbspunkter ved lineære ledelinjer, som fx en sti eller grøft. Det kan nogle gange være svært at se ledelinjen fra posten, især hvis den er utydelig, men ledelinjen som udløbspunkt kræver ofte ikke præcis retning, da dens udbredelse gør, at du vil ramme den, selvom din retning ikke er helt præcis. Her fungerer ledelinjen i sig selv som udløbspunktet.
Den største udfordring ved postudløb er at finde den rigtige retning. I modsætning til indløbspunkter, hvor du ofte kan bruge en ledelinje til at finde retningen, har du ikke altid en ledelinje at støtte dig til i postudløbet. Derfor er det vigtigt, at du bruger tydelige terrængenstande til at retvende kortet og bestemme udløbsretningen præcist, fx kurvedetaljer, tætheder eller synlige ledelinjer. Træningsøvelsen “Ram ledelinjen” er et godt eksempel på, hvordan dette kan trænes.
Når du er fortrolig med brugen af kompasset, som du lærer på samme tid i din udvikling, kan kompasset bruges til at hjælpe med at finde den rigtige udløbsretning. Når du har lært færdigheder som basis retningsforståelse, kurveforståelse, afstandsforståelse, og postindløb, vil du kunne gennemføre mellemsvære baner til træningsløb eller stævner omkring 11-12-årsalderen.
14.B Tydelige udløbspunkter i terrænet
Næste skridt er at lære at bruge tydelige terrængenstande som udløbspunkter. Det kan være de samme typer terrængenstande, som du tidligere har brugt som indløbspunkter tæt ved ledelinjer, fx tydelige høje, tætheder, åbne områder eller andre markante terrængenstande, der er synlige på afstand. Da posterne nu ofte står længere væk fra ledelinjerne, skal du kunne bruge disse terrængenstande som sikre punkter til at orientere efter.
Udløbspunktet skal hjælpe dig med at finde den næste ledelinje eller holdepunkt og ligge i den rigtige udløbsretning fra posten. Når du har valgt et udløbspunkt og retvendt kortet med kompasset, skal udløbspunktet bekræfte, at du har valgt den rigtige udløbsretning.
Ligesom med indløbspunkter kan det være en god idé at gennemgå udvælgelse af udløbspunkter teoretisk, før du prøver det i terrænet. I starten kan træneren markere de gode udløbspunkter på kortet, men efterhånden skal du selv kunne finde og bruge dem i postudløbet. Brug åbent terræn og korte stræk med mange retningsskift, så du lærer at se og bruge udløbspunkter på kortet og i terrænet. Hvis der er mange ledelinjer på kortet, kan du fjerne nogle af dem for at tvinge dig til at bruge andre terrængenstande som udløbspunkter. Træningsøvelsen “Tydelige udløbspunkter” er en god øvelse til at træne dette delelement.