10. Forflytning mellem ledelinjer

Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk10. Forflytning mellem ledelinjer (side 45)

Når du er blevet fortrolig med at bevæge dig på eller langs lineære ledelinjer, er næste skridt at træne forflytning mellem disse ledelinjer. Forflytning mellem ledelinjer er et effektivt værktøj, der kan hjælpe dig med at gennemføre et stræk hurtigere og mere effektivt. Først lærer du at skære hjørner mellem ledelinjer, som du kan se imellem, og derefter lærer du at forflytte dig mellem ledelinjer, som du ikke kan se fra hinanden. Under træningen er det vigtigt, at posterne står ved eller er synlige fra tydelige ledelinjer, så udfordringen primært handler om selve forflytningen.

10.A Skære hjørner – ledelinjesigt

På lette og mellemsvære baner vil du ofte få muligheden for at skære hjørner eller bevæge dig fra én ledelinje til en anden uden at skulle følge en tredje ledelinje. Dette gør strækket kortere, og du kan gennemføre det hurtigere. I starten skal du træne at skære hjørner mellem ledelinjer, som du kan se imellem. Det betyder, at du hele tiden kan se den næste ledelinje, hvilket giver sikkerhed og gør orienteringen mere effektiv.

Ledelinjer, som kan ses på afstand, er fx tydelige bevoksningsgrænser, hegn, markkanter og tydelige stier. Træning af at skære hjørner skal foregå med god sigt, da målet er at skabe tryghed og præcision, når du skifter mellem ledelinjer. For at blive dygtig til dette skal du træne med øvelser som dem, der beskrives i 7.B, “Retning ved forflytning mellem ledelinjer,” hvor du lærer at tage den rette retning, når du skærer hjørner mellem ledelinjer.

Eksempel på øvelsen ”Trekantløb”, hvor løberne skal skære
hjørner.

10.B Forflytning mellem ledelinjer uden sigt

Når du har lært at skære hjørner og er blevet sikker på at forflytte dig mellem synlige ledelinjer, skal du øve dig i at forflytte dig mellem ledelinjer, som du ikke kan se på afstand. Det kan fx være en lille sti eller en grøft, som er svær at se, eller hvis skoven er tættere mellem ledelinjerne. Det kan også være, at afstanden mellem ledelinjerne er længere. Første skridt er at kunne identificere steder på kortet, hvor du kan forflytte dig mellem ledelinjer, uden at kunne se den næste ledelinje.

Når du træner dette, er det vigtigt, at du lærer at stole på din retningsforståelse og evne til at vurdere afstande, så du rammer den næste ledelinje, selvom du ikke kan se den, når du forlader den første. Øvelser som “Fri fugl” og “Ledelinjeopfang” (se figur 4.2.17) er gode til at træne denne færdighed. “Ledelinjeopfang” hjælper dig med at genkende de ledelinjer, der er gode til at opfange dig, hvilket gør din orientering mere effektiv, når du bevæger dig mellem ledelinjer.

I træningen skal du fokusere på din retningsforståelse. Det er ikke nødvendigt at bruge kompasset her, selvom det introduceres på samme tid i din o-tekniske udvikling. Ved at blive god til forflytning mellem ledelinjer, både med og uden sigt, vil du kunne navigere hurtigere og mere præcist i terrænet.

Eksempel på øvelsen ”Ledelinjeopfang”.

Øvrige sider