Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 11. Basis postindløb (side 46) – Link til øvelser
På lette og mellemsvære baner i træningsløb eller stævner vil mange poster være placeret ved terrængenstande, der ligger væk fra de lineære ledelinjer. For at finde disse poster skal du lære at bruge indløbspunkter. Et indløbspunkt er et tydeligt punkt på kortet og i terrænet, som giver dig et godt udgangspunkt for posttagningen. Brug af indløbspunkter er et vigtigt værktøj, der effektiviserer og gør posttagningen mere sikker. Et godt indløbspunkt er en større og tydeligere terrængenstand end den, hvor posten er placeret, så du hurtigt kan finde det uden at lede – det skal kunne ses på afstand eller være stort nok til, at du rammer det ved en god retning. Fra indløbspunktet skal du orientere kontrolleret mod posten.
I starten af træningen skal du lære at bruge indløbspunkter, der ligger ved lineære ledelinjer, som du allerede kender. Senere vil du lære at bruge tydelige indløbspunkter i terrænet, som dog stadig er tæt på ledelinjer.
11.A Indløbspunkt ved lineære ledelinjer (10-12 år)
I begyndelsen skal du fokusere på at bruge indløbspunkter, der ligger ved lineære ledelinjer, som fx ledelinjekryds, sammenløb eller knæk. Det er vigtigt, at de ledelinjer, du bevæger dig mellem, kan ses under hele processen, da det hjælper med at gøre orienteringen mere sikker og effektiv. Tydelige ledelinjer kan være fx bevoksningsgrænser, hegn, stier eller markkanter.
Dette delelement trænes bedst sammen med øvelser fra 7.B, “Retning ved forflytning mellem ledelinjer,” hvor du skal lære at tage den rigtige retning, når du skærer hjørner mellem ledelinjer. Når du har opnået sikkerhed i at forflytte dig mellem synlige ledelinjer, skal du trænes i at flytte dig mellem ledelinjer, som ikke altid kan ses, fx mindre stier eller grøfter, der kan være svære at se fra afstand.
Ved introduktionen til indløbspunkter anbefales det at bruge træningsøvelser, hvor du skal anvende indløbspunkter med vinkelrette indløbsvinkler fra den ledelinje, du bevæger dig på. Evnen til at kunne forlade en ledelinje vinkelret stiller krav til din retningsforståelse, og dette trænes sammen med 7.C, “Retning ud fra terrængenstandes placering,” med øvelsen “Vinkelret.”
I starten er det en god idé at markere indløbspunkterne på kortet og eventuelt i terrænet med snitzling, så du nemt kan se, hvor indløbspunktet til posten er (se figur 4.2.17). Senere kan du selv markere gode indløbspunkter på kortet inden start. Når du bliver mere rutineret i at bruge indløbspunkter og har trænet din retningsforståelse, kan du begynde at øve mere tilfældige vinkler til poster fra indløbspunkter ved lineære ledelinjer.
11.B Indløbspunkt tæt ved ledelinjer (11-13 år)
Når du har lært at bruge indløbspunkter ved ledelinjer, er næste skridt at bruge indløbspunkter, der ligger i terrænet, men stadig i nærheden af en ledelinje. Her skal du stole på din retningsforståelse og afstandsbedømmelse, så du rammer det næste punkt, selvom du ikke kan se det fra den første ledelinje.
Ved træning af dette delelement skal der anvendes meget tydelige indløbspunkter, der er synlige fra de lineære ledelinjer. Eksempler på tydelige indløbspunkter i terrænet kan være høje, tætheder, åbne områder, søer eller tydelige moser. Det kan være en god idé at gennemgå teoretisk, hvad der udgør tydelige indløbspunkter, og hvad der er mindre tydelige.
Som ved det første delelement kan indløbspunkterne i starten markeres på kortet for at vise, hvad du skal fokusere på (se figur). Efterhånden vil du selv finde og udvælge de velegnede indløbspunkter. Når du bruger indløbspunkter, behøver du ikke nødvendigvis løbe direkte på eller igennem dem, men det er en fordel at komme tæt på, da det gør posttagningen lettere.
Eksempel på øvelsen ”Ser du indløbspunktet?”. Her med
indløbspunkterne markeret på kortet
I starten er det vigtigste at lære at finde og bruge indløbspunktet. Posterne kan i begyndelsen være synlige fra indløbspunktet, men senere kan de være placeret længere væk og være usynlige. I disse tilfælde vil det være en fordel at bruge kompasset til præcis retning mod posten, hvilket bliver introduceret samtidig i færdighed 13, “Basis kompasbrug.” Træningsøvelsen “Ser du indløbspunktet?” (se figur) er en god måde at træne dette delelement på.
Ved at mestre brugen af indløbspunkter, vil du kunne tage poster mere sikkert og effektivt, selv når de er placeret væk fra de tydelige ledelinjer.