Kilde: 13. Basis kompasbrug (side 49) – Link til øvelser
Kompasset introduceres på dette tidspunkt i din orienteringstræning, fordi du allerede har lært at bruge ledelinjer og terrængenstande til at retvende kortet. Disse færdigheder er indøvet i træningen af “Kortets orientering” og “Basis retningsforståelse.” Derfor kan du i princippet vende kortet korrekt uden kompas, da du allerede har lært at navigere ved hjælp af terrænet. Kompasset er derfor ikke nødvendigt på begynderniveau, lette baner og delvist på mellemsvære baner. Løbere, der har fået et kompas fra start, bruger det ofte forkert, eller ikke som det er tiltænkt, fx hænger det i en snor eller bruges til at pege på kortet. Derfor har vi fokuseret på at opbygge din retningsforståelse gennem terrænet først, hvilket giver dig en stærk grundlæggende forståelse.
Kompasset er et yderst effektivt værktøj til at optimere din orientering. Er du dygtig til at bruge kompasset, kan du navigere mellem poster alene ved at bruge kompasretningen og en god fornemmelse for afstand. Men det er risikofyldt kun at stole på kompasset, da det kan få dig til at miste fokus på kortet og terrænet. Derfor er det vigtigt, at du først har udviklet en solid kort- og retningsforståelse, før du begynder at bruge kompasset som et aktivt redskab. Når den basale forståelse er på plads, bliver kompasset et særdeles værdifuldt hjælpemiddel i din orientering.
Vi fokuserer på tommelfingerkompasset, da det er den mest udbredte type og understøtter god korthåndtering. Kompasset har to funktionelle dele: marchpilen, som peger den vej, du skal løbe, og kompasnålen, hvor nordpilen altid peger mod nord. Kompasset holdes i samme hånd som kortet, hvilket gør det nemt at holde kortkontakt, når du løber.
13.A Håndtering af kompasset
I første omgang skal du lære, hvordan kompasset virker, og hvordan det holdes korrekt sammen med kortet. Kompasset skal altid være i samme hånd som kortet og holdes vandret ovenpå kortet med marchpilen parallelt med det aktuelle stræk. Marchpilen skal pege i samme retning som linjen mellem posterne. En god øvelse er “Kompasgrebet,” som hjælper dig med at kombinere korrekt kort- og kompashåndtering. Det er vigtigt at mestre denne grundlæggende håndtering, så du senere kan bruge kompasset effektivt til at holde retning i terrænet.
13.B Retvende kortet ved brug af kompasset
Den første praktiske anvendelse af kompasset er at lære at retvende kortet ved hjælp af kompasset. Dette kaldes at “nordvende” kortet, hvor kortets meridianer flugter parallelt med kompassets nordpil. Det er vigtigt, at kortet vender rigtigt, så nord på kortet flugter med nordpilen. Huskereglen er, at kortets nord altid skal være øverst, når kortet holdes rigtigt i forhold til teksten og numrene.
Det er vigtigt at bruge kompasset som et supplement og ikke som en erstatning for retvending af kortet efter terrænet. Det kan være særligt nyttigt, når du bevæger dig væk fra ledelinjerne ind i områder med færre holdepunkter, som fx i fladt eller diffust terræn. Øvelser som “Kompasstjerne” og “Kompas fra indløbspunkt” er gode introduktionsøvelser, hvor du kan træne at retvende kortet ved postindløb og postudløb. Dette hjælper dig med at blive mere præcis og sikker i din kompasbrug, specielt i de dele af terrænet, hvor det kan være svært at navigere udelukkende efter terrængenstande og holdepunkter.