Når du løber orienteringsløb, er det vigtigt, at du lærer at bruge kurveledelinjer effektivt. Kurveledelinjer er linjer i terrænet, som du kan følge ved hjælp af kurverne på kortet – fx en højderyg, en slugt eller en skrænt. De er ofte mindre tydelige end lineære ledelinjer som stier og grøfter og kan være svære at genkende, fordi de er sammensat af flere kurveformationer. I terrænet er de også blødere i konturerne og mere snoede.
Alligevel er kurveledelinjer vigtige, fordi de findes i stort set alle danske og udenlandske terræner og kan gøre din orientering mere effektiv og simpel – hvis du bruger dem rigtigt. Kurveledelinjer kræver dog mere koncentration og præcision, så du skal være opmærksom og støtte dig til kompasset for at holde den rigtige retning, især når kurverne bugter sig.
Der er tre måder, du kan bruge kurveledelinjer på i din orientering:
29.A Følge kurveledelinjer
Når du følger en kurveledelinje, skal du være præcis med, hvor du placerer dig i terrænet. En skrænt, fx, kan følges i bunden, på toppen eller på et plateau midt på – det skal du være bevidst om. Kurveledelinjer er ikke én skarp linje, som en sti er, så du skal selv vælge den del af formationen, du vil følge, og holde dig til den.
Praktisk eksempel: Når du følger en slugt, så vær opmærksom på, om du løber helt i bunden, eller om du løber lidt oppe i siden. Det ændrer, hvordan slugten ser ud på kortet og i terrænet.
I øvelsen ”Følg kurveledelinjen” skal du løbe stræk, hvor det er oplagt at bruge kurveledelinjer. For at holde dit fokus på kurverne, kan kortet være manipuleret, så stier og andre lineære elementer er fjernet.
Du arbejder stadig med at lære at udvælge og genkende kurveledelinjer – se afsnit 18.B, ”Ledelinjer og holdepunkter i kurvebilledet” – så det er vigtigt, at du under træningen løber direkte på eller lige ved siden af den planlagte kurveledelinje.

Figur 29.1 I klitterræner vil der, udover mange holdepunkter i kurvebilledet,
også være mange kurveledelinjer. Strækstregerne er her fjernet, og
kurveledelinjerne er markeret.
29.B Kurveledelinjer i postindløb og -udløb
Når du nærmer dig eller forlader en post, kan en kurveledelinje hjælpe dig med at holde høj fart og gøre det nemmere at finde posten. Det kan fx være en slugt, en udløber, en aflang lavning eller en række kurvedetaljer og punktdetaljer, som samlet danner en tydelig retning.
Men husk: Kurveledelinjen skal være tydeligere end selve posten – ellers hjælper den dig ikke. Du skal kunne identificere den let og bruge den til at navigere præcist.
Eksempler fra figur 29.2:
- Postindløb med kurveledelinje: post 1 (slugt), post 2 (skrænt)
- Postudløb med kurveledelinje: post 3 (slugt), post 4 (saddel og slugt)
Når du træner med ”Kurveledelinjer ind og ud af poster”, så løb direkte på eller langs kurveledelinjen både i indløb og udløb, så du lærer at bruge dem til at holde tempo og få bedre flow gennem posten.

Figur 29.2 Eksempel på øvelsen ”Kurveledelinjer ind og ud af poster”.
29.C Positionere sig i forhold til kurveledelinjer
Du behøver ikke altid løbe direkte på kurveledelinjen. Du kan også vælge at løbe ved siden af den og holde visuel kontakt – det vil sige, du ser den på afstand og bruger den som referencepunkt. Det kan give dig større fleksibilitet, især i sværere terræn og på svære baner.
Dette kræver, at du kan bedømme afstande og har god visuel forståelse af terrænet – se også afsnit 30, ”Positionering”. Det virker bedst i åbent terræn med god sigtbarhed, og når kurveledelinjen går opad mod din position – fx en høj eller en tydelig kant, som du kan se fra afstand.
Eksempel: Du løber langs en skrænt og holder øje med bunden af skrænten længere nede, som du bruger til at holde retningen.
I øvelsen ”Hold rigtig afstand” skal du holde dig til en linje mellem posterne og hele tiden bruge afstanden til de synlige kurveledelinjer til at sikre dig, at du er det rigtige sted.
Ved at lære at bruge kurveledelinjer både direkte, i postområder og som visuelle referencepunkter, får du et vigtigt værktøj i din o-tekniske værktøjskasse. Husk at kurveledelinjer kræver mere opmærksomhed end lineære ledelinjer – men mestrer du dem, bliver du en langt sikrere og mere effektiv orienteringsløber.