Lær orienteringsteknik -værktøj

Værktøjer

Værktøjer er teknikker, løberne bruger til at løse o-tekniske udfordringer, enten på hele stræk eller dele af dem. Disse teknikker kan være meget effektive, men de fungerer bedst i kombination med en god grundforståelse. Manglende grundforståelse kan øge risikoen for fejl, selv for løbere med veludviklede værktøjer.

Artikler under værktøjer

  • Basis strækteknik overblik

    Grundlaget for at finde vej til næste post er korthåndteringen, hvor man har retvendt kortet og vendt sig sig selv så man ser i løbsretningen(som grundlæggende regel – udløb fra posten kan være i alle retninger). I de letteste niveauer er det fint uden kompas, men på et tidspunkt vil fordelene ved at bruge et kompas…

  • Bom (Orienteringsfejl) teknik

    ”At bomme” er det begreb orienteringsløbere bruger, når de har lavet en fejl og tabt tid, eller simpelthen ikke aner hvor de er på kortet. Bom sker mere eller mindre hele tiden, i større eller mindre omfang for alle orienteringsløbere, uanset niveau. Bomteknik er en metode, som skal bruges af løbere på alle udviklingsniveauer, fordi…

  • 3. Korthåndtering

    Kilde: Delvist baseret på 3. Korthåndtering (side 34) Korthåndtering omhandler alt det der har med at holde kortet i hånden, folde det, og vende det rigtigt, samt bruge kompasset sammen med kortet. Niveauer i korthåndtering   1. Hold kortet vandret Første delelement i korthåndtering er at holde kortet vandret. At holde kortet, så det altid…

  • 5. Lineære ledelinjer

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 5. Lineære ledelinjer (side 36) For at mestre orienteringsløb er det vigtigt, at du lærer at bruge lineære ledelinjer i terrænet. Det er objekter som veje, stier, grøfter, hegn, bevoksningsgrænser, jord- og stendiger, render og højspændingsledninger, der er nemme at se og følge. Her er, hvad du skal gøre trin…

  • 10. Forflytning mellem ledelinjer

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 10. Forflytning mellem ledelinjer (side 45) Når du er blevet fortrolig med at bevæge dig på eller langs lineære ledelinjer, er næste skridt at træne forflytning mellem disse ledelinjer. Forflytning mellem ledelinjer er et effektivt værktøj, der kan hjælpe dig med at gennemføre et stræk hurtigere og mere effektivt. Først…

  • 11. Basis postindløb

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 11. Basis postindløb (side 46) – Link til øvelser På lette og mellemsvære baner i træningsløb eller stævner vil mange poster være placeret ved terrængenstande, der ligger væk fra de lineære ledelinjer. For at finde disse poster skal du lære at bruge indløbspunkter. Et indløbspunkt er et tydeligt punkt på…

  • 13. Basis kompasbrug

    Kilde: 13. Basis kompasbrug (side 49) – Link til øvelser Kompasset introduceres på dette tidspunkt i din orienteringstræning, fordi du allerede har lært at bruge ledelinjer og terrængenstande til at retvende kortet. Disse færdigheder er indøvet i træningen af “Kortets orientering” og “Basis retningsforståelse.” Derfor kan du i princippet vende kortet korrekt uden kompas, da…

  • 14. Basis postudløb

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 14. Basis postudløb (side 51) – Link til øvelser Et godt postudløb er vigtigt for din orientering, selvom postindløbet ofte kræver mere nøjagtighed. Fejl sker ofte i postudløbet, typisk ved at du forlader posten i den forkerte retning, hvilket kan føre til parallelfejl, hvor du orienterer efter de forkerte terrængenstande.…

  • 20. Udvidet postindløb

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 20. Udvidet postindløb (side 61) – Link til øvelser Postindløbet er en kritisk del af orienteringsløb, hvor mange fejl og tidstab opstår. At navigere præcist ind til en post og væk igen kræver opmærksomhed og teknik, især på baner af svært niveau. Her er en trinvis vejledning, der bygger på…

  • 23. Forlænge og forstørre poster

    Kilde: Baseret på www.tbuorientering.dk – 23. Forlænge og forstørre poster (side 67) – Link til øvelser At forlænge og forstørre poster er en teknik, der gør det nemmere og mere sikkert at finde posten uden at skulle bruge avanceret postindløbsteknik eller indløbspunkter (se afsnit 20, “Udvidet postindløb”). Når du bruger denne teknik, anvender du enten:…

  • 26. Udvidet postudløb

    Når du løber på baner på svært niveau, vil du opleve, at der ikke altid er tydelige terrængenstande, du kan bruge som udløbspunkter. Det er anderledes end det, du lærte i 14, “Basis postudløb”, hvor fokus var på at finde tydelige udløbspunkter tæt på posten. Du skal nu lære at håndtere postudløb, hvor udløbspunktet kan…

  • 27. Brug af holdepunkter

    Når du løber uden ledelinjer, skal du lære at bruge holdepunkter aktivt for hele tiden at vide, hvor du er. Et holdepunkt er en tydelig terrængenstand – fx en stor sten, et markant kurvet træk eller en enkeltstående høj – som du kan genkende og bruge som pejlemærke. Dit mål er at udvælge de mest…

  • 28. Opfang

    Et opfang er din sikkerhed i terrænet – det er en stor, tydelig terrængenstand eller en markant ledelinje, som du kan bruge som stopklods. Når du rammer et opfang, ved du, at du ikke er løbet forbi. Det kan fx være en bred sti, et stort dige, en tydelig bevoksningsgrænse, en slugt, en skrænt eller…

  • 29. Kurveledelinjer

    Når du løber orienteringsløb, er det vigtigt, at du lærer at bruge kurveledelinjer effektivt. Kurveledelinjer er linjer i terrænet, som du kan følge ved hjælp af kurverne på kortet – fx en højderyg, en slugt eller en skrænt. De er ofte mindre tydelige end lineære ledelinjer som stier og grøfter og kan være svære at…

  • 31. Skræntorientering

    Når du orienterer på skrænter, er det ekstra krævende. En skrænt er ikke bare 1-2 tætte kurver – det skal være 3-4 eller flere kurver, der ligger tæt og skaber tydelig højdeforskel. I dansk terræn er det sjældent, men i udlandet møder du ofte store og lange skrænter. På skrænter er der få tydelige terrængenstande…

  • 32. Udvidet kompasbrug

    Du har tidligere lært at bruge tommelfingerkompasset korrekt, retvende kortet og tage en kompasretning (se 13, ”Basis kompasbrug”). Nu skal du tage næste skridt og lære at bruge kompasset mere effektivt – men stadig sammen med kortet. Kompasset er et meget kraftfuldt værktøj, men netop derfor skal du være opmærksom på ikke at bruge det…

  • 35. Forenkling

    Når du skal løbe effektiv orientering, er forenkling dit vigtigste redskab. Selvom orienteringskortet i forvejen er en symbolsk og forenklet udgave af terrænet, er det afgørende, at du lærer at forenkle det yderligere undervejs i løbet. Forenkling betyder, at du aktivt vælger at fokusere på de mest relevante og tydelige informationer på kortet, fremfor at…